Ben je van plan je rijbewijs te halen? Dan zijn er veel zaken waar je rekening mee moet houden. Je vraagt je misschien wel af wat de kosten zijn, hoe het lespakket er uit ziet en wat je allemaal aan theoriestof moet hebben opgedaan voordat je deel mag nemen aan het echte werk: het praktijkexamen. Rijschool Nico Deen Heerenveen biedt je alle begeleiding die je nodig hebt. Zo slaag je met gemak in alle examens die je aflegt. Ook zorgen wij er voor dat je met behulp van de leskaart, alle aspecten van het autorijden onder de knie krijgt. Dit uiteraard op een veilige en plezierige manier!

HET THEORIE EXAMEN

Voor de theorie hebben wij hele handige cd-roms met de volledige theorie en meer dan 1000 oefenvragen voor het theorie examen. Mocht dat nog niet voldoende zijn, dan is het mogelijk om een theorie dag te volgen met aansluitend één of twee dagen later het examen. Voor informatie neem contact op met de rijschool.

DE TUSSENTIJDSE TOETS

Hoever ben ik? Bij je opleiding voor het praktijkexamen kun je je vorderingen testen met een tussentijdse toets. De tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. Onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) heeft uitgewezen, dat de slaagkans door een tussentijdse toets met twintig procent kan toenemen. Om de tussentijdse toets te mogen doen, moet je wel je theoriecertificaat hebben behaald.Tussentijdse Toets voor de Auto – Motor – Aanhanger:
Een examinator van het CBR beoordeelt tijdens de tussentijdse toets hoe het met je rijvaardigheid is gesteld. Hij neemt alles onder de loep wat bij een echt examen ook getoetst wordt. Je instructeur rijdt mee. De tussentijdse toets duurt even lang als een echt examen. Voor de auto en auto met aanhanger is dat 55 minuten. De tussentijdse toets voor de motor is alleen mogelijk voor het examen verkeersdeelneming (AVD) en duurt ook 55 minuten.De voordelen:
Na afloop van de tussentijdse toets krijg je van de examinator een adviesformulier mee. Daarop brengt de examinator per onderdeel advies uit. Je kunt aan de hand hiervan precies zien aan welke onderdelen je nog moet werken. Zorg dat je het adviesformulier bij je hebt als je op examen gaat. Dit is vooral belangrijk als je vrijstelling hebt gekregen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen (auto) of voertuigbeheersing (motor). Daarnaast kan het adviesformulier de doorslag geven bij twijfel over de examenuitslag. Het is een kans bij uitstek om alvast te wennen aan de examensituatie. Nervositeit wordt met de tussentijdse toets bij veel kandidaten weggenomen. Bovendien is het soms mogelijk dat je je examen aflegt bij dezelfde examinator die je tussentijdse toets afneemt.

TUSSENTIJDSE TOETS EN DE VRIJSTELLING

Tijdens de tussentijdse toets kun je vrijstelling verdienen voor het onderdeel bijzondere verrichtingen op het eerstvolgende auto-examen. Voor de motor is alleen een tussentijdse toets mogelijk voor het examen verkeersdeelneming.Tussentijdse Toets voor wie en wanneer?
De tussentijdse toets is er voor kandidaten die examen gaan doen in de categorieën B (personenauto) BE (auto met aanhanger). Om in aanmerking te komen voor de tussentijdse toets in categorie B, moet je in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat. Je moet dit én een geldig legitimatiebewijs vóór het begin van de toets laten zien. Voor de categorie BE moet je een geldig rijbewijs B (is tevens legitimatiebewijs) meenemen naar het examen. Je rijschool bepaalt samen met jou het tijdstip van de tussentijdse toets. Het CBR adviseert om de tussentijdse toets af te leggen na ongeveer driekwart van de rijopleiding.Heb je nog vragen over de Tussentijdse Toets?
Neem hievoor contact op met de rijschool. We kunnen je dan uitvoerig uitleggen wat de voordelen zijn ten opzichte van wel of geen tussentijdse toets voor het praktijkexamen.

HET PRAKTIJKEXAMEN

rijschool heerenveen nico deen oranjewoudHet examen voor het rijbewijs B kun je op verschillende tijden afleggen. Om aan het examen te kunnen deelnemen, moet je wel minimaal 17 jaar zijn en moet je het theoriecertificaat gehaald hebben. Wanneer jij en je rij-instructeur het eens zijn, dat je voldoende kennis beheerst voor het afleggen van een examen, zal jouw rij-instructeur je examen aanvragen. Voor het praktijkexamen moet je de volgende formulieren meenemen:

  • De oproep en het zelfreflectie formulier. (krijg je automatisch via je mail na reservering door de rijschool) Zelfreflectie thuis invullen. Oproep niet invullen.
  • Een geldig theoriecertificaat
  • Eventueel adviesformulier indien u een tussentijdse toets heeft afgelegd
  • Een geldig identiteitsbewijs

PROCEDURE PRAKTIJKEXAMEN:

Het praktijkexamen duurt in zijn totaliteit ongeveer 55 minuten. Er is dan ongeveer een kwartier gereserveerd voor introductie met je examinator en voor de toelichting op de uitslag na het examen.
Het examen zelf is opgebouwd uit een ogentest, waarbij het kenteken van een stilstaande auto gelezen moet worden op een afstand van ongeveer 25 meter.

Vervolgens zal de examinator je een aantal controlehandelingen uit laten voeren aan de examenauto. Dan begint de rit. De examinator zal beoordelen op 10 examenonderdelen zoals , in-en uitvoegen, gedrag op kruispunten, bijzondere verrichtingen enz enz. Na de rit zal op het CBR de uitslag bekend worden gemaakt en een toelichting worden gegeven.